Continuiteit levering grondstoffen

Persbericht

Continuiteit levering grondstoffen


Rijswijk 17 december 2010 - De Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie spreekt zijn verontrusting uit aangaande continuïteit van leveranties van grondstoffen vanuit de wereldmarkt.

De huidige grondstoffen markt wordt gekenmerkt door enorme fluctuaties in prijszetting veroorzaakt door voortdurende speculatie.

Grondstoffen aangewend voor de productie van levensmiddelen zijn door onzekerheid op de financiële markten een prooi geworden voor beleggers met kortstondige winstneming als doel. Terwijl de pakhuizen wereldwijd uitpuilen houdt men leveranties op om zodoende schaarste te veroorzaken met oplopende prijzen tot gevolg. Een probleem dat al jaren op de Europese politieke “bespreek” agenda staat maar wat kopen onze MKB ondernemers hiervoor?

 

En dat voor grondstoffen die een fundamentele rolspelen op de wereld voedsel markt. Vooral de midden- en klein bedrijven die geen enkele inkoopmacht kunnen uitoefenen zijn genoodzaakt veel van hun tijd te investeren in de aankoop van grondstoffen. Even niet alert zijn en je hebt een prijsverhoging voor de kiezen die je bedrijfscontinuïteit op het spel zet. Het gaat niet meer over procentjes maar met tientallen procenten verschil op cruciale grondstoffen als granen, cacao, suiker en alle aanverwante ingrediënten.

Wij zijn geen benzine markt waar grondstofprijzen haast vanuit automatisme doorberekend worden aan de eindverbruiker. Veel van onze ondernemers zijn huismerk fabrikanten die niet dagdagelijks bezig kunnen zijn met de inkooptak van hun bedrijf, maar door de actualiteit hiertoe wel gedwongen worden.

Ondernemers worstelen massaal met dit probleem en wij roepen de politiek in Den Haag en Brussel op snelheid te maken in het tegengaan van speculatie.

In de bakkerij- en zoetwarenindustrie zijn meer dan 175 bedrijven werkzaam met meer dan 12.000 werknemers.

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ton Baas,directeur VBZ, 070-3554700 of vbz@vbz.nl