16 november 2010: Zelfregulering vetzuursamenstelling leidt tot succes

Persbericht

Zelfregulering vetzuursamenstelling leidt tot succes

Rijswijk, 16 november 2010 – De eindrapportage van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling wordt vandaag overhandigd aan de heer P. Huijts, Directeur-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Een unieke samenwerking tussen aanbieders en afnemers van plantaardige oliën en vetten, van 2003 tot heden, heeft geresulteerd in een reductie van trans- en verzadigde vetzuren in de levensmiddelenbranche.

Een van de betrokken partijen van het eerste uur is de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ), de brancheorganisatie voor fabrikanten van koek, snoep, chocolade en hartige snacks, alsmede de aan haar gelieerde NVB*. Binnen de doelstellingen van de Task Force hebben de bij VBZ aangesloten bedrijven een belangrijke bijdrage geleverd aan het inmiddels behaalde succes op het gebied van transvetzuurreductie.

De eindrapportage van de Task Force toont aan dat het gehalte aan transvetzuren in alle producten (op basis van plantaardige oliën en vetten) van de aangesloten leden is gedaald tot zeer lage niveaus. Dit betekent dat de gemiddelde inname nu onder de maximale aanbeveling van de Gezondheidsraad ligt. Vermeldenswaardig is verder dat ook op het gebied van verzadigde vetten een reductietrend zichtbaar is binnen de branches.

In lijn met de doelstelling van het Ministerie van VWS zullen ook de komende jaren nog in het teken staan van het verbeteren van de vetzuursamenstelling in levensmiddelen. VBZ zal zich, waar mogelijk en in samenwerking met ketenpartijen, blijven inspannen om verdergaande verbeteringen op dit gebied te realiseren.*) "Door met de betrokken ketenpartijen te participeren in de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling onderschrijven VBZ en de NVB (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij) het belang van gezonder vet." 

Documenten
Factsheet over de Task Force
Volledige rapport Task Force
Foto aanbieden eindrapportage  
Groepsfoto aanbieden eindrapportage  

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ton Baas of Ellen IJspeert, 070-3554700 of vbz@vbz.nl.